Намалиха присъдата на Панчев за убийство от преди 20 години
Намалиха присъдата на Панчев за убийство от преди 20 години / Радка Минчева, архив

Намалиха с една година присъдата на Йордан Панчев за убийството на Добрин Добрев през 1996 г. Решението е на Апелативен съд-Варна, подлежи на обжалване пред Върховен касационен съд.

Подсъдими в процеса са шестима мъже, като обвинението срещу Панчев бе за подбудителство и помагачество, а е срещу: Ерхан Еюб, Марин Маринов, Стефан Иванов, Данаил Христов и Белин Матев – за извършване на убийството с особена жестокост и особено мъчителен за жертвата начин. Те пребили до смърт 45-годишния Добрин Добрев, повод за побоя бил шамар, ударен от мъжа на сестрата на Панчев, с която той живеел.

Процесът стартира в Окръжен съд-Разград едва на 10-тата година след престъплението, след което няколко пъти се променя съдебния състав, а единият от подсъдимите – Данаил Христов – се укри от правосъдието и бе съден задочно, открит бе едва през 2014 г. През същата година първата инстанция постанови наказание по 6 години затвор за шестимата подсъдими. Решението бе потвърдено от Апелативен съд-Варна, но върнато от Върховен касационен съд и затова сега апелативните съдии се произнесоха отново.

В настоящото си решение съдиите от Варна смекчават обвинението срещу Панчев на умишлено убийство вместо убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Намаляват и присъдата от 6 на 5 години лишаване от свобода.

Панчев и Маринов са подсъдими и по друго дело, което се гледа в Районен съд-Разград. То е за нанасяне на средни телесни повреди на двама мъже през 2014 г. – собственик на пункт за метални отпадъци и обвинен в кражба на метал от база на Панчев. То продължава на първа инстанция.