Уникално лятно кино в морето ще има в Поморие (СНИМКИ)
Уникално лятно кино в морето ще има в Поморие (СНИМКИ) / Община Поморие

Кино за чудо и приказ има вече Поморие. Обичаното от всички лятно кино „Яворов" скоро отново ще приветства своята публика под богатия си звезден купол, съобщиха за Dariknews.bg от община Поморие.

Реконструкцията на един от най-ярките символи на града е към своя край.
През изминалите 40 години атмосферните условия и експлоатацията бяха увредили фасади, вътрешни помещения, естрада, хидроизолации. Това наложи обектът да бъде напълно затворен и експлоатацията му за дълго време бе преустановена.

Модерното съоръжение е с оформени и санирани вътрешни помещения и фасада, а амортизираните дървени скамейки са заменени с удобни седалки, като на предните два реда са оформени „зона лукс" и 4 красиви ложи. Венецианската настилка по амфитеатъра е почистена и поправена.

Уникално лятно кино в морето ще има в Поморие (СНИМКИ)
netinfo
Настилките на външните пространства са възстановени с теракотени плочи, издържащи на атмосферни влияния и продължително натоварване от голям брой хора, а повърхността им не позволява подхлъзване при намокряне.

Изцяло са подменени осветлението, хидроизолацията и части от вътрешната и външната дограма. В същото време уникалният и автентичен външен вид на Лятно кино „Яворов" е напълно запазен.

В обхвата на проекта е включена и реконструкцията на района около киното и на крайбрежната алея. В околността са поставени 13 скални къса, гравирани с подбрани от бележниците на поета стихове, има също двойно повече пейки за отдих. Засадени са екзотични растителни видове - чинари, явори, ливански и хималайски кедри.

Уникално лятно кино в морето ще има в Поморие (СНИМКИ)
netinfo
Проектът е осъществен съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Местната инициативна рибарска група Поморие-Несебър, а финансирането е 100% осигурено по Оперативна програма „Развитие на сектор Рибарство".