Куба и ЕС подписаха историческо споразумение
Куба и ЕС подписаха историческо споразумение / Guliver/Getty Images

Европейският съюз и Куба подписаха днес споразумение за нормализиране на отношенията си, предаде Ройтерс. То открива пътя за установяване на широко икономическо сътрудничество и оказване на помощ с комунистическата държава в Карибско море.

На церемонията по подписването в Хавана бяха кубинският външен министър Бруно Родригес и върховната представителка на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. "Това е исторически ден", каза Могерини.

Споразумението идва на фона на размразяването на връзките между Куба и САЩ. Сега то трябва да бъде ратифицирано от всички национални парламенти на страните от ЕС и от Куба.

Документът създава рамка за редовен политически диалог и установява параметри за търговията и икономическата помощ. То замества едностранната политика, наложена от ЕС преди 20 г., която дразнеше Куба с изискването за промени в нейната еднопартийна система.

До днешното подписване се стигна след дълги и сложни преговори между Брюксел и Хавана. Куба бе единствената страна от Латинска Америка, която досега нямаше такова споразумение за сътрудничество с ЕС.

Източник: БТА