Десет пъти по-малко клинични изпитвания се правят в България
Десет пъти по-малко клинични изпитвания се правят в България / © sxc.hu

"В България се извършват десет пъти по-малко клинични проучвания в сравнение с други европейски държави". Това каза д-р Борислав Борисов, бивш директор на Изпълнителната агенция по лекарствата по време на семинар, посветен на клиничните изпитвания.

По думите му през 2013 г. в страната ни са били извършени 1000 клинични проучвания, докато във Франция, Великобритания, Германия, те са били 10 000-11 000.
"Ползите за пациентите от клиничните изпитвания са достъп до иновативно лечение, до нова алтернатива, до шанс за по-добър живот", каза още Борисов.

"Болните, включени в клинично проучване, са под непрекъснат лекарски контрол и имат достъп до най-високо ниво на квалифицирана медицинска помощ. Рисковете са да няма ефект от иновативната терапия, резултатът да е по-нисък от очаквания, да има странични реакции, влошаване на съществуващо или съпътстващо заболяване", допълни той.

"В последните 30 години рязко се увеличава броят на нови молекули в областта на онкологията", каза д-р Георги Михайлов, директор на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания. Според него е мит, че богатите държави използват за клинични проучвания населението на по-бедните държави.