Представиха филм за проф. Живко Сталев във ВТУ
Представиха филм за проф. Живко Сталев във ВТУ / netinfo

Прожекция на документалния филм "Патриархът на правото", посветен на проф. Живко Сталев препълни 321 аудитория във Великотърновския университет. Документалният филм за живота на видния правист привлче интереса на студентите, които изучават право, а за живота на проф. Сталев разказа сценаристът на лентата Васил Чобанов.

Известният съдебен журналист сподели своите впечатления и благодари за поканата.
„Част от хората практически не познават проф. Живко Сталев. Аз съм имал шанса, понеже съм завършил Юридическия факултет на СУ, не да ме изпитва, но да чуя негови лекции. Неговата съдба е изключително интересна. Искам да ви кажа, че след направата на филма ми останаха кадри за още два филма. Един дълъг живот, почти 96 години, позволява един човек да бъде интересен и да се развива в собствената си епоха. Той е имал шанса да се развива в три епохи”, обясни сценаристът Васил Чобанов.

Днешната прожекция стана факт благодарение на Кръжока по история на държавата и правото към Великотърновския университет. Излъчването е акт на признателност към проф. Живко Сталев за ролята му в изграждането и развитието на съвременното българско частно право, формирането и утвърждаването на българските държавни институции в най-новия период от историческото развитие на страната ни и подготовката на стотици способни и достойни юристи в продължение на паловинвековната му преподавателската дейност.

С приветствие към гостите на прожекцията се обърна и секретарят на Кръжока по история Явор Стойчев. Студентът изтъкна неговата дейност за утвърждаване на държавните институции и припомни голямата му роля за развитието на частното право, подчертавйки, че проф. Сталев е бил председател на Конституционния съд.
„Името на проф. Живко Сталев се споменава от всеки юрист в България с почит и уважение. Той заема дейно участие в развитиео на правната наука у нас, в утвърждаването на авторитета на юридическото образование, дори и в трудни моменти за него”, сподели още Явор Стойчев.

Доц. д-р Николай Проданов, който е научен ръководител на Кръжока по история благодари на студентите за организираното събитие и призова всички първокурсници по право да се включат в дейността на клуба.

„Когато създавахме Кръжока по история, аз бях до някаква степен песимист. Оказа се, че в нашия факултет ние обучаваме едни прекрасни млади хора. Те се оказаха в нашия кръжок. Освен че са много добри студенти, са и много дейни хора, което мен лично много ме радва”, обясни доц. Проданов.