2 милиона трябват за цялостен ремонт на пътя Свиленград - Щит - Маточина
2 милиона трябват за цялостен ремонт на пътя Свиленград - Щит - Маточина / netinfo

2 милиона лева са необходими за цялостен ремонт на пътя Свиленград - Щит - Маточина. Това стана ясно на заседание на Регионалният съвет за развитие на Южен централен район в областната администрация днес. В него участваха заместник-министърът на транспорта Валери Борисов, представители на различни министерства, областните управители на областите от Южен централен район, кметове на общини, експерти, синдикати, представители на бизнеса.

Пътят "Свиленград - Щит- Маточина“  е артерия, която освен за туристически маршрути се използва и живеещите в пограничния район. Пътят е в лошо състояние, а хората там многократно алармират за това, заяви областният управител Станислав Дечев, който е и председател на Регионалния съвет за развитие на ЮЦР. От Областно пътно управление Хасково съобщиха, че за  частичното подобряване на отсечката в най-разрушените й участъци са необходими около 250 хиляди лева, а за цялостното и трайно подобряване на състоянието на пътя - 8 пъти повече.

Другият проблемен участък в област Хасково, който бе включен за обсъждане в дневния ред на заседанието на РСР на ЮЦР е  пътят  „ Българин – Харманли“ . Ремонтът му започна през  2012 г., но заради липса на финансиране е замразен. За сега по него се правят само кърпежи, очакванията на ОПУ Хасково са през 2016 г. да се осигурят пари за завършването на ремонта.

Членовете на РСР на ЮЦР дебатираха и проблема с  осигуряването на по-добри условия за професионално образование и обучение, съответстващо на потребностите на региона и изискванията на пазара на труда. Според областния управител проблемът с  професионалното образование е изведен като точка в дневния ред на заседанието, защото е  изключително важна тема, която засяга всички области от ЮЦР. Сега бизнесът има нужда от определени кадри, но училищата не произвеждат адекватни на пазара  специалисти, подчерта областният управител. Началникът на Регионалния инспекторат по образование Иван Панайотов набеляза 4 основни цели: гъвкав достъп до образование, превръщане на началното и професионално образование в привлекателни за младите хора, квалификация на преподавателите и не на последно място: образование през целия живот. Бъдещето на професионалното образование е в създаването на т.нар. „защитени професии“. Това е практика, при която бизнесът и образованието синхронизират  работата си. В момента този диалог е прекъснат, признаха участниците в заседанието.  Трябва нормативна, институционална и финансова база, както и пряк диалог между властта и бизнеса, категорични са членовете на РСР на ЮЦР.

По време на форума бяха обсъдени още новите възможности за финансиране на инфраструктурни проекти на общините през периода 2014-2020 година чрез финансовите инструменти -Jessica, Фонд на фондовете и др. На дебат бе поставен и проектът „Река Марица като фактор за развитието на ЮЦР“. Програма ИНТЕРРЕГ -Трансграничното сътрудничество България-Турция 2014-2020 година, съфинансирана по Инструмента за предприсъединителна помощ също бе част от дневния ред на РСР на ЮЦР.