Ден на летенето събира гении и луди глави във Варна
Ден на летенето събира гении и луди глави във Варна / снимка: redbullflugtag.com

Световно шоу за самоделни летателни машини пристига за първи път в България. Red Bull Flugtag (Ден на летенето, в превод от немски) ще се проведе на 2 юли във Варна. Арена на зрелищното състезание ще стане районът на обновената обществена зона до Морска гара.

„Предизвикваме гении, луди глави и мечтатели, да сътворят своите летателни апарати, с които да полетят на десетки метри над водата от рампа на височина между 6 и 7 метра", се отбелязва в поканата за събитивто.

Летателните апарати в Red Bull Flugtag са 100% безмоторни и се управляват от човешката сила и от неизменната сила на земното притегляне. Те не трябва да надвишават тегло от 200 кг.заедно с пилота, който ще полети заедно със самоделния "самолет". Конструкцията не трябва да е по-дълга от 8.5 метра от край до край на крилата (ако изобщо има крила) и не по-дълга от 6 метра от носа до опашката (ако приемем, че има такива).

Позволена е само човешка сила. Не се допускат горивни или ел. мотори, батерии или някакъв механичен способ, като ластици например. Летателният апарат трябва да може да плава, защото в крайна сметка ще попадне във водата. Трябва да се избягва употребата на токсични материали/вещества, които биха могли да замърсят водата.

Всеки отбор трябва да е съставен от 5 души - пилот и четирима наземен екипaж. Пилотът задължително трябва да е навършил 18 години, а останалите членове на екипа трябва да са минимум 16-годишни. Всички участници трябва да са в добро психическо и физическо състояние преди и по време на полетите, както и напълно сигурни, че нямат заболяване, което може да се влоши при участие в състезанието. Употребилите алкохол и махмурлии няма да се допускат до участие в състезанието. Всеки отбор или участник ще бъде тестван за употреба на алкохол.

Задължително е всеки един участник да има базови умения по плуване. Независимо от това организаторите ще осигурят спасителни жилетки за всеки един от участниците, които те трябва да носят, когато дойде техния ред за излитане.

Отборите ще се оценяват по 3 критерия - дължина на полета, изобретателност (при творчеството на летателния апарат) и артистична презентация/шоу на отбора преди полета.

Шоуто на отбора и летателните апарати ще бъдат оценявани от осем съдии, които ще определят и голямата тройка победители. За най-добрите три отбора са предвидени големи ексклузивни награди. Няма такса за участие.

Red Bull Flugtag има над 20-годишна история. Първото по рода си събитие е организирано във Виена през 1992 г. и оттогава досега е посетило над 45 държави по света, а общият брой състезания е над 145.

Най-дългият прелет, осъществен само с човешката сила и воля, е от феноменалните 78,64 метра, постигнат през 2012 в Лонг Бийч, Калифорния. Най-посетеното събитие Red Bull Flugtag е това в Лондон през 2003 г. - 350 000 души.

През годините зрителите са ставали свидетели на всевъзможни опити за летене - летящи пилета, ракетни конструкции, апарати, посветени на Мис Пиги и Елвис, сандвичи, птици, дори и летящи рояли. Състезанието се е превърнало в синоним на суперзабавление, щури идеи и неизменно доказателство, че за човешкото въображение няма граници.