Клюкарствайте за любов и секс в офиса, но никога срещу шефа
Клюкарствайте за любов и секс в офиса, но никога срещу шефа / ThinkStock/Getty Images

Британско проучване установи, че е полезно в службата хората да клюкарстват за любовните си връзки или за плановете си за уикенда. Но набъркването на шефа в клюките води до демотивация на колектива, пише в. "Дeйли мейл".

Шефът предпочита "войниците", надушва "актьорите" отдалече

Таблоидът цитира изследване на Салфордския университет, чийто екип разпитал 350 служители за какво клюкарстват на работното място. Когато клюките били свързани с работата, производителността на колектива рязко спадала и водела до повсеместен цинизъм.

Разсейваме се само след 22 минути работа

Участвалите в проучването от 26 различни компании, трябвало да отговорят и на поредица от въпроси, свързани с техните колеги. Дали те са прекалено критични към останалите, или са екипни играчи. Отговорите на тези въпроси послужили за това, за да се види колко цинично били настроени участниците към собствената си професия. Това е важно, защото хората, изморени от службата си, са доста по-малко продуктивни.

Офисът (не) е място за любовни истории

Ръководителят на екипа Кърк Чанг уточни какво означава цинизмът на работното място. Той определя отрицателното отношение към организациите и техните мениджъри. Подобна позиция е пагубна за успеха в бизнеса, производителността и управлението на колектива.

Поради тази причина клюкарстването на служебни теми е демотивиращо. И обратното - клюките за индивидуалния личен животи, несвързани с професията, заздравяват връзките и доверието в колектива.

Източник: БТА