Кукери ще гонят злите сили в Медовина
Кукери ще гонят злите сили в Медовина / Dariknews.bg, архив
Кукери ще гонят злите сили в Медовина
85039
Кукери ще гонят злите сили в Медовина
  • Кукери ще гонят злите сили в Медовина

За първи път тази година в поповското село Медовина кукери ще гонят злите сили. Кметството и местната фолклорна формация са организирали пресъздаването на характерните обичаи за Сирни заговезни, като „хамкане" и „прескачане на огън". Целия празник ще протече под наименованието „Средмегданско веселие", разказа ръководителят на формация „Цветница" Петър Кирилов.
Пръзникът в неделя ще започне от 8.30 часа, когато в местния храм „Свети Архангел Михаил" ще бъде отслужена Света литургия за здраве, а после ще продължи от 11 часа на селския мегдан. ". Обичаят "хамкане" ще бъде пресъздаден от мало и голямо, а кукерите ще се появят на голямото хоро след това. „Ще запалим и голям огън за всички посетили празника, защото традицията повелява, че на този ден се прескача огън за здраве и плодородие. След това кукерите ще гонят злите сили", разказа Кирилов.
Кукерските одежди са били изработени от фирма в Попово, а маските са си изработили самите участници. „Макар това да не е лесна работа, мисля че се справихме", каза още Петър Кирилов.