Представиха филм за спасяването на българските евреи сниман в Лос Анжелис,Бостън, Кюстендил и Пловдив
Представиха филм за спасяването на българските евреи сниман в Лос Анжелис,Бостън, Кюстендил и Пловдив / Иво Кирилов, Дарик

Документалният филм „49 172" бе представен в Кюстендил. Филмът е за спасяването на българските евреи от Холокоста. Автор на филма е Пламен Петков. Част от екипа осъществил проектът живее в САЩ. Като идеята за него идва от един американец, който вижда в списък с жертвите от Холокоста в графите за България под загинали и депортирани евреи стоят нули. Филмът бе показан в две прожекции в кинозалата на Общински драматичен театър - Кюстендил. Организатори на събитието бяха сдружение "Академични Приятели на Израел" и Община Кюстендил.
„Филмът е създаден поради причината, че много хора не знаят какво се е случило в България. Как тук са спасени 49 172 души. Идеята и в други държави да се разбере за спасяването на българските евреи. Водят се преговори този филм да бъде излъчен и по националните телевизии, след което да бъде показан и в други държави. Необходимо е историята със спасяването на българските евреи да влезе в учебната програма в училищата. За нея в момента се казва твърде малко", заяви Светослав Портарски от сдружение "Академични Приятели на Израел".

 

Филмът е сниман в Лос Анжелис,Бостън, Кюстендил, Пловдив и някои части на Израел. Част от създателите на филма са продуцентите Атанас Колев и Димитър Гочев. Те двамата са от създателите на сериала „Под прикритие". Режисьорът Пламен Петков е създател и на филма „Българите".