Жертви и ранени при наводнения и силни ветрове в САЩ и Мексико
Жертви и ранени при наводнения и силни ветрове в САЩ и Мексико / БГНЕС

Големи наводнения в южни области на САЩ причиниха смъртта на трима души и доведоха до евакуация на населени места, в които улиците се превърнаха в реки, предаде ДПА, като се позова на американски медии.

Силните валежи през последните два дни обхванаха щатите Луизиана, Арканзас, Тенеси, Тексас и Оклахома. Губернаторът на Луизиана обяви извънредно положение в 16 общини и прати Националната гвардия да помага на местните власти.

Един мъж се е удавил, след като колата му е била отвлечена от пороя, съобщи телевизия Си Ен Ен. Според тв канал друг мъж е загинал в Оклахома, когато колата му потънала в ръкав на река. Третият смъртен случай е с мъж, удавил се, след като каякът му се преобърнал.

В Боузиър Сити, Луизиана, обитателите на 3500 жилищни сгради са били евакуирани заради опасения от пробив на близката дига. Говорител на местния шериф каза, че хора са били спасявани от покриви на къщи, автомобили и дървета.

Националната метеорологична служба съобщи, че днес дъждовете ще продължат и че се възможни разливи по течението на река Мисисипи в разположените на север щати Мисури, Индиана и Илинойс. Предупреждения за възможни наводнения са издадени в няколко щата.

Според синоптици причината за климатичната аномалия е зона на ниско атмосферно налягане над Мексико, която също е причинила силно влошаване на времето там, вкл. силни бури и снеговалежи. Учебните занятия в столицата Мексико и околни райони бяха отменени днес. Силните ветрове със скорост до 70 км/ч са пречупили около 160 дървета в града. Няколко квартала от часове нямат електричество, а един билборд е паднал върху шосе в щата Мексико и е наранил пет души, съобщи ДПА.

Жертви и ранени при наводнения и силни ветрове в САЩ и Мексико
netinfo

Източник: БТА