Пуснаха шофьора на „Хамъра”-убиец под гаранция от 3000 лева
Пуснаха шофьора на „Хамъра”-убиец под гаранция от 3000 лева / DarikNews.bg, архив

Под парична гаранция от 3000 лева да бъде освободен Иван Янакиев, шофьорът на „Хамъра”, убил на място 70-годишният пешеходец Никола Лазаров в Пазарджик на 18 декември. Това постанови окръжната съдийка Ивета Парпулова. Мотивът й е, че по повдигнатото обвинение той не можело да лежи повече от 2 месеца под стража. Те са изтекли на 23 февруари, след което е трябвало да бъде преразгледана. На практика от тази дата насам имаме неправомарно задържане, обяви Парпулова.

Мярката може да бъде обжалвана или протестирана пред Пловдивския апелативен съд в 3-дневен срок, а ако това стане, делото е насрочено за 15 март в 10 часа. Дотогава, понеже няма окончателно решение, обвиняемият остава в ареста.

В залата Янакиев се яви с адвоката си Христо Мишев от Софийската колегия. Той поиска подписка и на няколко пъти бе прекъсван от съдийката заради патетични отклонения, последното от които предизвика смях в залата. Защитникът пледира, че ако младият му клиент остане в ареста, бизнесът му щял да загине и зададе въпроса кой тогава ще му плаща адвокатските хонорари.

Прокурор Стефан Янев заяви, че поддържа искането си за постоянно задържане или в краен случай домашен арест. Не представи нови факти в защита на искането си.

 

На близките на загиналия обаче не им бе смешно. След делото сдържания досега Максим Лазаров, син на убития Никола, гневно заяви пред медии, че в България няма правосъдие и че не е нормално след такова престъпление извършителят просто да бъде пратен да си стои у дома. По-малкият син – Еленко, определи решението като безумие и цирк. По думите му 3000 лева няма да попречат на Янакиев да се укрие и да избяга, ако реши.