Възстановиха над 20 километра улици и пътища в община В.Търново с финансиране от фонд „Солидарност”
Възстановиха над 20 километра улици и пътища в община В.Търново с финансиране от фонд „Солидарност” / снимки: Пресцентър - Община В. Търново

Над 20 километра улици и пътища в община Велико Търново бяха възстановени в резултат на успешната реализация на проект, финансиран от европейския фонд „Солидарност”. Това обявиха днес заместник-кметът проф. Георги Камарашев и началникът на общинския отдел „Техническа инфраструктура” инж. Цанко Бояджиев.

Възстановиха над 20 километра улици и пътища в община В.Търново с финансиране от фонд Солидарност
netinfo

Девет са обектите, включени в проекта “Възстановяване на  функционирането на инфраструктурата в сферата на транспорта и осигуряване на превантивна инфраструктура на територията на община Велико Търново”. Обхванати са 16 улици, общински път и отводнителен канал.

Стойността на реално извършените строително-монтажни работи е в размер на над 1,3 млн. лв. Предстои подаване на отчет до Управляващия орган, проверка и преценка на работата и разплащане.

По проекта са възстановени тротоарната и асфалтова настилки на ул. „Григорий Цамблак” във. Велико Търново, още три улици в Килифарево и още пет отсечки в Дебелец. Ремонтиран е общинският път VTR 2016 между селата Нацовци и Големаните. Възстановени са по една улица в селата Пчелище, Плаково и Нацовци. В Райковци са реконструирани две отсечки, като едната е част от общински път VTR 3020 “2-55”, заедно с отводнителен канал. Две улици са възстановени и в Миндя.

Срокът на реализацията на проекта бе 8 месеца, като дейностите по засегнатите обекти от бедствието започнаха на 20 август 2015 г..  Изпълнител е консорциум “Търновски пътища“ - Велико Търново.

Допълнително е възстановена и част от предпазната дига по десния бряг на р. Белица в Дебелец.