Съдийка: Най-трудно за жените, станали жертва на домашно насилие, е да се разделят с насилника си
Съдийка: Най-трудно за жените, станали жертва на домашно насилие, е да се разделят с насилника си / vesti.bg
Съдийка: Най-трудно за жените, станали жертва на домашно насилие, е да се разделят с насилника си
85028
Съдийка: Най-трудно за жените, станали жертва на домашно насилие, е да се разделят с насилника си
  • Съдийка: Най-трудно за жените, станали жертва на домашно насилие, е да се разделят с насилника си

Най-трудната крачка, която жените, станали жертва на домашно насилие трябва да направят, е да се разделят с насилника си, защото най-често това е техният партьор в живота. Жените често са зависими финансово и емоционално от своите половинки и независимо от тормоза. Това каза в ефира на Дарик съдия Татяна Маслинкова.

Тя отбеляза, че през изминалата 2015 година за домашно насилие в Районен съд-Пловдив са започнати 240 дела, като 206 от тях са били по молба на жени. 5 са делата по желание на непълнолетни деца, а останалите – от мъже.

„75 от тези 240 дела са приключили със защита за жертвата на домашно насилие, а останалите са поистискали оттегляне на защитата, или тя е била отхвърлена от съда“, обясни съдийката.

Тя бе категорична, че защита се получава не само при наличие на физическо насилие, но и на психическо и емоционално. Ако дете е станало единствено свидетел на насилие, също подлежи на защита отстрана на Агенцията за закрила на детето.

След постъпил сигнал, защитата на жертвата става на същия или на следващия ден, а в случаите, в които насилникът не се съобрази с ограничителната заповед, се търси намесата на полицията и той подлежи на наказателна отговорност.

„За да се противодейства на домашното насилие е важно да има непримиримост към тази практика отстрана на обществото и жертвите на насилие и да се търси помощ и подкрепа от институциите“, каза още съдия Маслинкова.

/Цялото интервю със сидия Татяна Маслинкова, може да чуете в прикачения аудио-файл/