КЗК не уважи жалбите за магистрала Хемус
КЗК не уважи жалбите за магистрала Хемус / Sofia Photo Agency, архив

Комисията за защита на конкуренцията остави без уважение три жалби срещу прекратяване на процедурите по възлагане на обществена поръчка за проектиране и доизграждане на автомагистрала „Хемус".

В средата на февруари премиерът Борисов разпореди незабавно да предприеме на действия по прекратяване на процедурата за избор на изпълнител на строителството на ЛОТ 1 и на ЛОТ 2 на автомагистрала „Хемус".

КЗК смята, че решението на възложителя за прекратяване на процедурата е мотивирано и законосъобразно. Процедурата е прекратена, тъй като е възникнала невъзможност да се осигури финансиране за изпълнение на поръчката, по причини, които възложителят не е могъл да предвиди.

Магистрала „Хемус" ще е по-тясна и по-бавна, за да излезе по-евтина

Съгласно обявлението и документацията за участие към момента на откриване на поръчката е било предвидено изпълнението на включените в нея дейности да се финансира със средства по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020. С писмо управляващият орган информира възложителят, че финансирането на обществената поръчка не може да бъде осъществено в рамките на приоритетна ос 2 на оперативната програма поради изчерпване на средствата за други проекти.

Поради тези причини КЗК намира жалбите за неоснователни и ги оставя без уважение.