Театър, кино и музика - какво да изберем през седмицата
Театър, кино и музика - какво да изберем през седмицата / Дарик Варна, архив

Цели шест представления могат да гледат любителите на театъра през следващата седмица.

„Паметта на водата“ от Шийла Стивънсън е постановката, която Драматичният театър ще представи в понеделник вечер на сцена Филиал. Режисурата е на Стоян Радев Ге. К., а сценографията и костюмите са на Мира Каланова. Участват Гергана Плетньова, Владислав Виолинов, Веселина Михалкова, Даниела Викторова и др. В психологически уплътнената до краен предел пиеса смъртта на майката събира, но и разделя трите сестри, конфронтирайки ги със спомените, една с друга, с мъжете до тях и в крайна сметка със самите себе си. Отдавна е отминало детството, когато не се налага да правиш избор - може би защото нямаш памет за миналото... С натрупването на паметта идва и трудността на избора...

Ден по-късно на Основна сцена ще излязат Гергана Плетньова, Стоян Радев, Биляна Стоева, Ина Добрева и др. в постановката на Маргарита Младенова „Кавказкият тебеширен кръг“. Тя има номинация Икар 2016 за режисура и за главна мъжка роля на Стоян Радев. „Кавказкият тебеширен кръг” изследва голямата тема за добротата, погледната през една древна история. Историята за момичето Груша, което не може да остави едно забравено дете и заради него се отказва от всичко за себе си.

На 16 март можете да гледате „Опасни връзки“, отново на Основна сцена. Постановката на Стилиян Петров пресъздава една игра-война, в която любовта е копнеж по онова, което ни ранява. В ролите ще влязат Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Гергана Плетньова, Гергана Арнаудова, Стоян Радев и други актьори.

В четвъртък вечер на варненска сцена гостува Ямболският театър с постановката „Всяка сряда от 5 до 7“ на режисьора Владимир Петков. Участват Цветелина Кънева, Петя Бойчева, Михаил Лазаров и др.

Варненските актьори можете да гледате и в „Канкун“ от Жорди Галсеран в петък. Постановката е носител на Икар 2014 за сценография и на Аскеер 2014 за театрална музика. Жорди Галсеран си е спечелил име на най-търсения съвременен каталунски драматург, а „Канкун” е от най-популярните му пиеси. Заглавието й обозначава мексиканския курорт, бижуто на Карибите, „рая на земята”. В него Галсеран заселва две приятелски двойки, в които партньорите решават да направят експеримент и да разменят местата си. Всеки си играе с мисълта какво би се случило, ако преди време беше направил друг избор...

Постановката на Крис Шарков „Доходно място“ е в събота вечер. „Доходно място” е може би най-социалната пиеса на Александър Островски, силна социална сатира, пронизана от романтична линия.  Представлението иска да предаде усещането за българския преход, но не в реалистичен план, а като енергия и настроение.

„Пътешествие с рисувано човече“ е предложението на Кукления театър за малката публика. Пиесата децата могат да гледат на 19 март от 11 часа. На следващия ден е постановката „Кой каза „Мяу“?“.

Ако ви се ходи на опера, не пропускайте „Царицата на чардаша“ в понеделник. Оперетата в три действия е по музика на Калман. Балетът „Дон Кихот“ зрителите могат да видят на 17 март на Основна сцена. Гостува балетът на Софийската опера. Той ще представи и „Зорба гъркът“ в петък от 19 часа. Концертът на Ансамбъл „Колегиум Варна”  „Музикални откровения от Русия“ варненската публика може да чуе в събота от 11 часа.

На 19 март Фестивалният и конгресен център ще представи благотворителен концерт на Варненските гайдари.

Продължава „София филм фест“, в рамките на който през седмицата можете да гледате австралийския филм „Да се събудиш в страх“, сръбския „Панама“, „Райската стая“ - премиерен филм на Холандия, Швеция и България, продукцията на Великобритания и САЩ „Каръл“, американския „Разрушение“, полско-българския „Кербала“ и др.