Експрезидент на Мексико: Ако Тръмп стане президент, може да има търговска война
Експрезидент на Мексико: Ако Тръмп стане президент, може да има търговска война / БГНЕС

Ако Тръмп стане президент на САЩ, може да се стигне до търговска война с Мексико, заяви бившият мексикански президент Висенте Фокс, цитиран от Асошиейтед прес.

Ден по-рано Тръмп увеличи преднината си пред останалите претенденти за кандидат-президентската номинация на Републиканската партия, като спечели първичните избори в Мичиган, Мисисипи и Хавай. Фокс заяви, че ако Тръмп повиши митата върху мексиканските стоки, за да финансира изграждането на стена по границата, Мексико ще трябва да отговори със същото върху стоките за стотици милиарди долари, които САЩ продават на негова територия.

Доналд Тръмп: Жестът ми не е нацистки поздрав

"Ще загубим всичко при търговска война", смята Фокс.

Тръмп обаче е обещал да накара Мексико да плати за стената, която се кани да построи по дългата 3000 километра граница между двете страни. Фокс на няколко пъти е използвал нецензурни изрази, за да подчертае, че Мексико няма да плаща за тази идея. Сега той нарече водещият републикански претендент "абсолютен кошмар", който ухажва белите расисти и иска неограничена власт.

Няма начин Тръмп да постигне всичко, което обещава да направи, добави бившият президент на Мексико. Ако Тръмп приложи на практика острите си изявления за Мексико и Китай, ще се стигне до лоши последици, предупреди Фокс.

Хилари Клинтън ще спаси САЩ, Мексико и света от президентски мандат на Тръмп, заяви Фокс.

Доналд Тръмп отново възпламени социалните медии

Бившият консервативен президент на Мексико подложи на критика основният опонент на Клинтън за номинацията на Демократическата партия Бърни Сандърс и го нарече поддръжник на социализма и на "глупавия популизъм", довел до дълбоки кризи в някои страни от Латинска Америка. Както Тръмп, така и Сандърс карат САЩ да изглеждат много зле, подчерта той.

Фокс добави, че не харесва основните опоненти на Тръмп, Тед Круз и Марко Рубио, защото "са се отрекли от латиноамериканския си произход".

Източник: БТА