Българският патриарх Неофит получи награда в Москва
Българският патриарх Неофит получи награда в Москва / БГНЕС, архив

Българският патриарх Неофит получи наградата на Международния обществен фонд "Единство на православните народи". Това стана на тържествена церемония в залата за църковни събори на храма "Христос Спасител" в Москва.

В словото си по време на церемонията руският патриарх Кирил обърна внимание върху международните процеси, подчертавайки, че православната църква работи за запазването на мира по света и за утвърждаването на християнските ценности в него.

Патриарх Кирил каза, че духовният водач на БПЦ патриарх Неофит е доказал себе си като радетел на единението в православния свят. Той има специален принос в запазването на християнските ценности, бе категоричен още руският патриарх.

Председателят на фонда Валери Алексеев и руският патриарх Кирил връчиха награда на патриарх Неофит. След като получи наградата предстоятелят на Българската Православна църква заяви, че в днешното размирно време, когато европейските ценности на цивилизацията ни са подложени на изпитание, трябва да работим, за да има повече праведност и справедливост. След това патриарх Неофит подари на руския патриарх Кирил копие на Чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир.

Освен патриарх Неофит с отличието бяха наградени още председателят на Държавната дума Сергей Наришкин и сръбският президент Томислав Николич. Наришкин призова представителите на традиционните религии да използват съзидателния потенциал на религията за борба със съвременните световни заплахи.

"Ние можем и сме задължени заедно да се противопоставим на новите заплахи. Новите варвари на 21 в., които се наричат "Ислямска държава", унищожават хора и шедьоври на световното културно наследство, като се прикриват под знамената на една религия, към която нямат никакво отношение. По тази причина сега трябва да задействаме съзидателния потенциал на традиционните религии, стремейки се към конструктивни съвместни действия дори при наличието на спорове и разногласия", заяви Наришкин.