Рапърът Кю Тип стана творчески директор
Рапърът Кю Тип стана творчески директор / Thinkstock/Getty Images

Центърът "Кенеди" във Вашингтон назначи рапъра Кю Тип на новосъздадения пост творчески директор за хип-хоп културата, предаде АФП.

45-годишният нюйоркски рапър и диджей, чието истинско име е Джонатан Дейвис, ще заема поста за сезона 2016-2017 г., по време на който ще отговаря за събития, свързани с хип-хоп културата. Бившата му банда "А Трайб колд куест" бе в авангарда на алтернативния хип-хоп през 80-те и 90-те години на миналия век.

В програмата за следващия сезон на центъра "Кенеди" вече е включен диджей Спуки, който ще представи модерна хип-хоп версия на немия филм "Раждането на една нация" (1915) на режисьора Д.У. Грифит.

Филмът бе популярен и получи ласкави отзиви заради употребата на новаторски техники в киното, но същевременно предизвика много спорове, защото е смятан за апология на Ку-клукс-клан.

Центърът "Кенеди" е сред културните институции, които въвеждат все повече хип-хоп култура в програмите си. Миналата година рапърът Кендрик Ламар представи новия си албум "To Pimp a Butterfly" под акомпанимента на Националния симфоничен оркестър, който свири в центъра "Кенеди".

Източник: БТА