Бежанци в Австрия може да се окажат свързани с атентатите в Париж
Бежанци в Австрия може да се окажат свързани с атентатите в Париж / Thinkstock/Getty Images

Двама бежанци, задържани през декември в Австрия по подозрение, че са готвели джихадистки атаки в Европа, бяха разпознати в разследването за атентатите в Париж през ноември, предаде АФП.

28-годишният алжирец и 34-годишният пакистанец с фалшиви сирийски паспорти бяха задържани на 10 декември м.г. в бежански център в Залцбург, до границата с Германия.

Много бързо следователите открили срещу тях улики, че са терористи, изпратени в Европа от Ислямска държава, съобщи за АФП източник, запознат със следствието. Двамата са във временен арест в Австрия по силата на антитерористично разследване.

Алжирецът се присъединил към Ислямска държава през февруари 2015 г. Пакистанецът бил експерт по взривове на две пакистански групировки, близки до Ал Кайда.

Френски и австрийски следователи се опитват да установят дали за двамата е била предвидена роля в атентатите на 13 ноември в Париж, когато бяха убити 130 души.

В мобилния телефон на алжиреца имало турски телефонен номер, познат на службите като връзка с логистична мрежа на Ислямска държава. Същият номер бил открит у един от камикадзетата на Стад дьо Франс, добавя АФП.

Източник: БТА