Бивши министри на СИРИЗА окупираха сградата на ЕК в Атина
Бивши министри на СИРИЗА окупираха сградата на ЕК в Атина / Guliver/Getty Images

Двама бивши министри от първото правителство на СИРИЗА поведоха протест срещу съгласието на гръцките власти с политиките на ЕС. Групата от 50 демонстранти за кратко окупира сградата на Европейската комисия в Атина, пише "Катимерини".

Акцията им е в знак на недоволство едновременно срещу плановете за споразумение с Турция по мигрантския въпрос и условията на международните заеми за страната.

Окупацията на сградата на ЕК беше водена от бившия министър на енергетиката Панайотис Лафазанис и този на социалната сигурност Димитрис Стратулис. Те отправят остри критики срещу сегашния кабинет на лявата партия СИРИЗА, който подкрепи бъдеща сделка с Анкара.

Турция се съгласи да приеме обратно всички нелегални мигранти, опитващи се да пресекат Егейско море, в замяна на ускорени преговори за отпадане на визите за турски граждани в ЕС и членство на страната в него.

В резултат на това, европейските ръководители обявиха за затворен балканския миграционен маршрут, след което страните по него спряха да допускат преминаващите. Това усложни ситуацията на гръцко-македонската граница, където са спрени вече над 13 000 души.

По данни на правителството, в момента Гърция приютява 36 000 мигранти. Неофициални информации предполагат двойно по-голям брой.

Гръцката полиция спря мигрантски протест в Атина

Според бившите министри, споразумението с Турция ще доведе до оставането на хилядите мигранти в Гърция и накърнява международните права на бежанците.

Заедно с тяхната демонстрация, група от мигранти проведе свой протестен марш в Атина, който беше спрян от полицията. Властите в последствие натовариха мигрантите в автобуси на градския транспорт и ги откараха обратно във временния приемен център в Схисто.

Лафазанис и Статулис напуснаха СИРИЗА по време на разрива в партията в средата на миналата година, който предизвика предсрочни парламентарни избори през септември. Причината беше съгласието на премиера Алексис Ципрас и екипа от преговарящи с условията на международните финансови институции за нов спасителен пакет от средства за страната.

Неговото договаряне продължава и в момента, на базата на вече проведените от правителството реформи и плануваните промени в пенсионната система на страната. Европейският комисар по финансовите въпроси Пиер Московиси вече обяви, че договарянето за облекчаване на гръцкия дълг е възможно в началото на май.

Източник: БГНЕС