ИД използвала отровни вещества при обстрел на село
ИД използвала отровни вещества при обстрел на село / БГНЕС, архив

Над 40 души в Северен Ирак са получили частично задушаване и кожни възпаления при обстрел от "Ислямска държава" снощи на селото им с минометни снаряди и ракети "Катюша", пълни с "отровни вещества", заявиха днес пред медиите местните власти, цитирани от Ройтерс.

Нито един от пострадалите не е починал, но петима от тях са в болница, казаха здравни служители в Таза, населено предимно с тюркмени шиити село на 20 км от петролния център Киркук. Мястото се намира в район под кюрдски контрол.

"Имало е отровни вещества в тези снаряди. Не знаем какви точно", каза пред репортери губернаторът на провинция Киркук Наджмудин Карим по време на визита днес във въпросното село.

По Таза са били изстреляни общо 24 снаряда и ракети от съседния район Башир, каза Уаста Расул, командир от действащите в региона кюрдски сили Пешмерга.

Нападението съвпадна със съобщението на Си Ен Ен, че американската авиация е започнала да нанася удари по обекти на "Ислямска държава" за химическо оръжие край иракския град Мосул в рамките на първоначален етап от въздушни удари, целящи да отслабят капацитета на групировката да използва бойното отровно вещество иприт, отбелязва Ройтерс.

Си Ен Ен съобщи, че пленник от "Ислямска държава" е дал жизненоважни сведения, позволили на американските военни да извършат нападенията. Екстремистката сунитска групировка превзе обширни райони в Северен и Западен Ирак през 2014 г.

"Даеш иска да подплаши населението", каза още Карим. "Искат да покажат, че имат химически оръжия, както предишният режим", добави той, имайки предвид химическия обстрел на кюрдското село Халабджа от силите на Саддам Хюсеин през 1988 г., в резултат на който загиват хиляди хора.

Източник: БТА