Арестуваха французин на летище в Мароко, носел в багажа си ножове и газова бутилка
Арестуваха французин на летище в Мароко, носел в багажа си ножове и газова бутилка / Thinkstock/Getty Images

Радикализиран французин, пътувал със самолет от френския град Нант, е бил арестуван в неделя на мароканско летище, тъй като в багажа му в товарното отделение на самолета били открити ножове, газова бутилка и черна маска, съобщиха днес френските власти, цитирани от АФП.

31-годишният мъж бил задържан на летището в град Фес (Северно Мароко), след като пристигнал с директен полет на авиокомпания "Райънеър", уточниха източниците, потвърждавайки информация във френския регионален в. "Прес Осеан".

Манюел Брустай - бивш военен, приел исляма - бил задържан за разпит през ноември м.г. в град Анже (Западна Франция) след атентатите в Париж, а после поставен под домашен арест до средата на февруари.

На снимка, разпространена от мароканските медии, се вижда, че в багажа на Брустай има поне четири кухненски ножа, мачете, две джобни ножчета, телескопична палка, черна маска, газова бутилка и други предмети, чието предназначение трудно може да се определи. В неделя Брустай се явил на чекирането за полета и не е получил забрана да напусне френска територия, казаха френските власти.

След парижките атентати, при които бяха убити 130 и ранени няколкостотин души, във Франция действа извънредно положение - режим, който улеснява обиските и арестите. Радикализираните среди са обект на засилено наблюдение. В рамките на сътрудничеството между Франция и Мароко на мароканските власти е бил подаден сигнал за мъжа и задържането му не е случайно, подчертаха източниците.

Според френските власти ръчният багаж на Брустай бил проверен при качването му и не съдържал нищо подозрително. Багажът му в товарното отделение бил проверен с електронни детектори, които не реагирали, тъй като в него нямало взривни вещества.

Газовата бутилка, каквито се използват на къмпинг, представлява гориво, а не експлозив, отбелязаха френските власти, уверявайки, че на летището в Нант са били спазени всички процедури за сигурност.

Според източници, близки до разследването, миналото лято Брустай и съпругата му се преместили в Мароко и той се върнал във Франция, за да продаде апартамента си.

Източник: БТА