Дунав започна да се покачва
Дунав започна да се покачва / Дарик Враца

Областният управител на Видин Момчил Станков разпореди от днес „повишено внимание" към обстановката по дунавското поречие в началото на българския участък. С тази мярка се въвежда в действие I-ви етап от Плана за провеждане на високите води на река Дунав, който се активира при достигане на ниво от 750 см. Към 13.00 часа отчетеният при Видин воден стоеж бе 753 см.

Областният управител издаде заповедта си, след като я съгласува с членовете на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния щаб. На проведеното днес заседание Областният кризисен щаб обсъди подготовката и взаимодействието си по осигуряването на защита при бедствия.

Съгласно приетия План, започва ежедневно наблюдение на дунавските диги. „Напоителни системи" ЕАД-клон Видин отговаря за състоянието на защитните съоръжения и за работата на отводнителните помпени станции. В момента 5 станции изпомпват подпочвени води от земеделски площи и ниските участъци в близост до защитните диги.

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" има задължението да следи нивото на река Дунав при рейката на град Видин три пъти в светлата част на денонощието - 08.00 ч., 12.00 ч. и 18.00 ч., и своевременно да докладва актуалните данни на отговорните длъжностни лица.

Всички служби, ангажирани с изпълнението на Областния план за защита при бедствия, се задължават да поддържат постоянна връзка помежду си и при рязка промяна в обстановката, незабавно да информират областния управител, който оглавява Областния кризисен щаб. Със заповедта му ще бъдат запознати кметовете на Видин и Димово, които също имат ангажименти по изпълнението й.

„Засега нямаме основание за притеснение. Повишеното ниво на Дунав не е необичайно за сезона. Убеден съм, че ситуацията е под контрола на нашите опитни хидроинженери и служители по сигурността", коментира Момчил Станков след срещата си с ръководителите на компетентните институции.