Контрабандни перли и бижута от Капитан Андреево продава НАП
Контрабандни перли и бижута от Капитан Андреево продава НАП / Снимка: НАП

Продажбата на 51 100 броя перли, както и 6,9 кг злато и 2 кг сребро във вид на бижута стартира НАП в началото на следващата седмица. Изделията са отнети в полза на държавата след осуетени опити за контрабанда през граничен пункт „Капитан Андреево“ край Свиленград. Някои от накитите са предоставени за продан на НАП и от Районен съд - Хасково. Перлите, които тежат общо 2,4 кг са в отделна група. Групирани по видове са и бижутата, сред които има пръстени, обеци, гривни, брошки, медальони и дори златни часовници. Огледите им стартират на 14 март. Експертите от НАП напомнят, че за участие в търг на изделия от благороден метал е необходимо удостоверение за регистрация по Валутния закон.

Освен тях, Агенцията по приходите продава тези дни и изгодно евтини автомобили. Това са 20 леки коли, един микробус и две ремаркета, всички отнети в полза на държавата, тъй като са били средство за извършване на престъпление. С някои от тях са пренасяни наркотици през границата и във вътрешността на страната, други са използвани за трафик на хора, трети - за кражба или контрабанда на стоки. Повечето автомобили са производство отпреди 2000-та година, но са в добро видимо състояние. Цените им обаче са изключително атрактивни - от 350 до 1 500 лева.

Превозните средства могат да бъдат огледани на място и днес или по снимка отново в онлайн страница на Агенцията за приходите.  10 март е срокът за внасяне на депозит в размер на 20% от първоначално обявената цена, а до 11 март се подават ценовите предложения за закупуване.