През март, април и май месец се задават повече валежи. През следващите месеци ни очаква по-влажна пролет. Температурите ще са нормални за сезона - няма да са нито твърде ниски, нито твърде високи.

Това обясни „Здравей, България" по Нова телевизия климатологът доц. Георги Рачев.

По думите му последиците от по-дъждовната пролет ще са добри за селското стопанство. "Язовирите са в добро състояние и се надявам по-малко райони да са на режим на водата", добави той.

Идва студен фронт със сняг, топло ще е чак след 24 март

„Снегът идва, но той ще падне в планините. По ниските части на страната вероятността да има снежна покривка е около 5%. Нищо чудно и София да падне някоя снежинка. До края на месеца ще натрупа съществен сняг, но той няма да се задържи. Ще има бавно понижение на температурите", прогнозира още той.

Рачев коментира и ураганния вятър, оставил без покрив десетки къщи в Димитровград, където част от хората изкараха безсънна нощ. Само за броени минути бурята отнесла всичко по пътя си. Природното явление, което местните определят като „невиждано торнадо", отнася прозорците и керемидите от поне 20 къщи.

„Това природно явление е свързано с преминаването на циклон, изключително малък по площ. Прогноза за торнадо, каквото виждаме в момента, практически не може да се направи. То става при преминаване на студен фронт с дъждовни облаци. При торнадо в САЩ цели железопътни композиции са местени няколкостотин метра встрани", добави той.

По думите му в България това е поредната четвърта топла зима.

Източник: Novanews.bg

Повече за времето днес и прогноза за следващите десет дни четете на Sinoptik.bg