Почина легендарният продуцент на Бийтълс Джордж Мартин
Почина легендарният продуцент на Бийтълс Джордж Мартин / БГНЕС
Почина "петият член" на Бийтълс Джордж Мартин
84979
Почина "петият член" на Бийтълс Джордж Мартин
Почина "петият член" на Бийтълс Джордж Мартин
  • Почина "петият член" на Бийтълс Джордж Мартин
  • Почина "петият член" на Бийтълс Джордж Мартин

Легендарният продуцент на "Бийтълс" Джордж Мартин почина на 90-годишна възраст. Новината беше съобщена в социалната мрежа Twitter от барабаниста на британската група Ринго Стар.

Запознанството на "Бийтълс" с великия продуцент датира от юни 1962 година. Оттогава Джордж Мартин продуцира почти всички плочи на "Бийтълс". Работил е също с Шърли Бенсън, Боб Дилън, Елтън Джон, Сила Блак и други звезди. Мартин е продуцирал около 700 песни. Социалните мрежи вече се изпълниха със съболезнования и коментари.

Джордж Мартин е роден в Лондон през 1926 година. Син на строител, той завършва престижния музикален колеж "Гилдхол", след което свири на обой в барове и клубове. Започва работа в Би Би Си, след което става ръководител на дискографската фирма Parlophone през 1955-а на 29-годишна възраст. Още при първата си среща с "Бийтълс" Мартин осъзнал огромния им потенциал. "Видях, че са уникални и че са една машина за хитове", коментира по-късно продуцентът пред в. "Мелъди мейкър".

Джордж Мартин беше един от най-титулуваните продуценти в историята. В кариерата му фигурират 30 композиции, издигнали се до върха на британския хитпарад и 23 песни, заели първо място в американските чартове.

През 1996 година той се сдоби с рицарско звание и получи от ръцете на кралица Елизабет Втора Ордена на Британската империя, припомнят агенциите.

Запознанството на "Бийтълс" с великия продуцент датира от юни 1962 година. Тогава техният мениджър Брайън Ъпстейн, който ги е открил няколко месеца по-рано, успява да им осигури договор с компанията Emi-Parlophone, чийто ръководител е именно Джордж Мартин.

Оттогава Мартин продуцира почти всички плочи на "Бийтълс", като заменя в групата барабаниста Питър Бест с Ринго Стар.

Социалните мрежи вече се изпълниха със съболезнования и коментари.

"Боже, грижи се за Джордж Мартин. На нас ще ни липсва. Благодаря за твоята любов и доброта, Джордж", написа в Twitter Ринго Стар.

"Почивай в мир, Джордж Мартин! Толкова съм съкрушен, че нямам думи!", споделя синът на Джон Ленън - Шон под снимка на продуцента, изпратена в Instagram.

R.I.P. George Martin. I'm so gutted I don't have many words. Thinking of Judy and Giles and family. Love Always, Sean

A photo posted by Sean Ono Lennon (@sean_ono_lennon) on Mar 8, 2016 at 9:06pm PST

"Легендите за жалост си отиват!" коментира в Twitter Лени Кравиц, който определя Мартин като "продуцент с далечна визия".