Прекратиха предсрочно пълномощията на кмета на Мъдрево
Прекратиха предсрочно пълномощията на кмета на Мъдрево / Радка Минчева, архив

Общинската избирателна комисия в Кубрат прекрати предсрочно пълномощията на кмета на село Мъдрево Салим Мустафа. Решението е взето днес след като комисията даде срок на селския първенец да направи възражение срещу констатирано от нея нарушение на Закона за местната власт и местното самоуправление.

Както Дарик Разград съобщи, нарушението е свързано с факта, че избраният от листата на коалиция „Време за промяна“ кмет не е прекратил дейността си като управител и съдружник в търговско дружество. Според закона това трябва да стане до 1 месец след встъпване в длъжност на избрания кмет. Според удостоверение за актуално състояние, издадено от Агенцията по вписванията, и изискано от ОИК, и към дата 1 март 2016 г.  Салим Мустафа продължава да е управител и съдружник във фирма СИС СТАРС“ООД. Възражение в срока, даден му от ОИК, кметът не е направил.

Заради установеното нарушение Общинската избирателна комисия в Кубрат е взела решение за предсрочно прекратяване на пълномощията на Салим Мустафа. Това решение може да бъде обжалвано пред Административен съд-Разград.

В този съд Мустафа време се е явявал няколкократно по време на делото за касиране на вота в родното му село. Жалбата бе подадена от единственият му конкурент на изборите – бившия кмет Ибрям Ялама от ДПС. Заради установените нарушения на изборното законодателство съдът обяви вотът за незаконен, решението бе обжалвано и към висящо във Върховен административен съд.

Така на практика в момента има две основания за провеждане на нови избори в Мъдрево, остава президентът да ги насрочи.