Турското правителство сложи ръка върху информационна агенция „Джихан“
Турското правителство сложи ръка върху информационна агенция „Джихан“ / БГНЕС
Турското правителство сложи ръка върху информационна агенция „Джихан“
84969
Турското правителство сложи ръка върху информационна агенция „Джихан“
Турското правителство сложи ръка върху информационна агенция „Джихан“
  • Турското правителство сложи ръка върху информационна агенция „Джихан“
  • Турското правителство сложи ръка върху информационна агенция „Джихан“

Само няколко дни след като взе контрола над най-високотиражния опозиционен вестник „Заман", турското правителство сложи ръка и върху информационна агенция „Джихан". Съдът назначи трима синдици в управлението на медията.

Турската полиция превзе редакцията на в. "Заман" и атакува протестиращите (СНИМКИ/ВИДЕО)

Информационната агенция е част от опозиционната медийна компания „Заман" на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, смятан за един от най-острите критици на президента Ердоган. Междувременно бе обявено, че вестник „Заман" ще продължи да излиза като опозиционен ежедневник, но в Германия.

Информационната агенция "Джихан" вече е под контрола на властите в Турция. Днес тримата синдици, назначени от съда, влязоха с полиция в офисите на медията. Информационната агенция е близка до движението на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, когото турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвинява в заговор за сваляне на правителството и опити за подкопаване на властта.

През последните две години турските власти започнаха редица съдебни процеси срещу привърженици на Гюлен.

Затвор заплашва турска футболна звезда заради обида към Ердоган

След като в началото на месеца турски съд постанови назначен от държавата управителен съвет да ръководи в. „Заман", в Истанбул избухнаха размирици. Стотици демонстранти се опитаха да попречат на полицаите да влязат в сградата на вестника. Полицията използва сила, сълзотворен газ и водни оръдия, за да си пробие път.

Впоследствие турската полиция издигна огради и охранителни постове около сградата. В официалната си позиция във връзка с полицейския щурм в редакцията от вестника коментираха, че преминават през най-мрачните дни на свободата на словото. Ден по-късно вестникът рязко смени редакционната си политика и вече е с ясно изразена проправителствена позиция.

Междурвеменно стана ясно, че най-високотиражният турски вестник, планира да продължи да излиза като опозиционен ежедневник, но в Германия, след като турските власти поеха контрол над изданието в Турция. Това е обявил главният редактор на в."Заман Алмания" Сюлейман Баг, цитиран от Ройтерс. "Заман Алмания" сега има близо 15 хиляди абонати на печатното издание в Германия, където живеят три милиона граждани от турски произход. Правозащитни организации и представители на ЕС критикуваха действията на Анкара спрямо опозиционния вестник като атака срещу свободата на словото.

След срещата на европейските лидери с турския премиер Ахмет Давутоглу германският канцлер Ангела Меркел заяви, че европейските лидери са подчертали необходимостта от зачитане на свободата на печата. САЩ също разкритикуваха действията на турските власти.