Търновски археолог пази ценна колекция от осмомартенски картички
Търновски археолог пази ценна колекция от осмомартенски картички / DarikNews.bg

Търновският археолог доц. Мирко Робов пази ценна колекция с осмомартенски картички. Специалното в тях е, че са изпратени от държавния глава от близкото минало Тодор Живков до покойната майка на учения- доц. Янка Николова.

Картичките са луксозни, на тях са изобразени картини от български автори, опаковани са в пликове, на които се вижда релефен държавен герб. “Картичките са много хубави, но по- важното е, че показват естетиката на тогавашното държавно и партийно ръководство. Те са израз и на нещо по- голямо- на отношението към жените”, коментира доц.  Робов.

По негови думи този жест не е провокиран от електорални съображения, нито от политическа куртоазия. “Много политически лидери днес ще приветстват българските жени, а реалното отношение е съвсем друго. Тези поздравления са в контекста на проблема с майчинските, с детските надбавки и безброй други трудности, пред които е изправена българската жена”, посочи археологът.

За покойната си майка, доц. Мирко Робов припомни, че е била реализиран човек- един от най- дългогодишните изследователи на културно- историческото наследство на столичния период на Търново, един от двадесетте първи преподаватели във ВТУ, ръководител на катедра в университета, директор на Окръжния исторически музей, както и със сериозни ангажименти в обществен план.

“Не мога да не споделя, че нейният съпруг и мой баща, е бил приятел с Тодор Живков още от 1936 година. Смятам обаче, че жестът с картичките е свързан повече с отношението към нежната половина като цяло, а не с личното познанство”, коментира доц. Мирко Робов.

Голяма част от получените от доц. Янка Николова картички се съхраняват в Държавния архив.