Влизат в тунела, убил динозаврите
Влизат в тунела, убил динозаврите / Thinkstock/Getty Images

Учени ще направят сондаж в кратера, формиран от астероида, довел до изчезването на динозаврите и по-голямата част от живота на планетата, съобщава CNN.

Дупката се намира в близост до полуострова Юкатан в Мексико. Кратерът Чиксулуб е мястото, където преди 66 милиона години е паднал астероидът. Изследователите се надяват, че сондирайки седиментите в кратера, ще научат повече за възстановяването на живота след унищожителния сблъсък.

"Можем да приемем, че на кота нула на този удар има стерилен океан, а с течение на времето животът се възобновява. Бихме могли да научим нещо за бъдещето", казва Шийн Гълик от Института за геофизика на Тексаския университет. Сондажът започва през април.

"Имаме предположения какво ще открием," казва Гълик. "Очакваме да видим период, в който няма живот, а след това завръщането на живота и увеличаването на разнообразието му с времето."
9.6-километровият астероид е променил релефа на Мексиканския залив. Космическата скала е изместила 77000 кубични километра седименти и е причинила земетресения, които са разчупили седимента, и цунамита, които са донесли отломки от места като Тексас и Флорида.

Ударът Чиксулуб е бил изключително мощен - милиони пъти по-силен от атомната бомба, пусната над Хирошима. Апокалиптичното събитие е предизвикало ефект на доминото от природни бедствия и е покрило планетата с плътна пелена от прах и са били унищожени гигантските динозаври и морски влечуги.

Разкриха част от любовните ритуали на динозаврите