Портних: Можем да изчакаме с ремонтите, но не и с почистването на Варна
Портних: Можем да изчакаме с ремонтите, но не и с почистването на Варна / снимка: Дарик Варна, архив
Портних: Можем да изчакаме с ремонтите, но не и с почистването на Варна
84965
Портних: Можем да изчакаме с ремонтите, но не и с почистването на Варна
  • Портних: Можем да изчакаме с ремонтите, но не и с почистването на Варна

С новите изисквания, които са заложени в обществена поръчка за почистване на Варна, само след няколко месеца значително ще се повиши нивото на поддържане на чистотата в града. Това заяви кметът Иван Потних ден след като стана ясно, че изборът на фирма за сметопочистването не е приключил.

С обявената обществена поръчка за събиране и транспортиране на отпадъци, почистване и поддържане на улици и други места за обществено ползване на територията на Община Варна са зададени качествено нови изисквания и критерии по отношение почистването на града. На първо място от 15 на 5 години е намален срокът на договорите.

„Видно е, че 15 години е прекалено дълъг срок, защото градът се развива и към днешна дата договорите, които наследих, всъщност въобще не отговарят на необходимостите на днешния ден", изтъкна Портних.

Заложени са високи критерии и за сметопочистващата техника. Те трябва да отговарят на клас Евро 5, което означава нови машини. Заложено е осигуряване на чисто нови съдове за смет и повишена кратност на извозване на събраната смет. Включени и са ред услуги, които досега не са били сред договорените като - машинно миене и метене, почистване на графити, парапети, мантинели и зелени площи, отбеляза кметът.

73,6 млн. лв. ще струва чистотата на Варна през следващите 5 години

„Можем да изчакаме с ремонтите, за да няма никакви съмнения. Можем да отложим една или друга дейност, но чистотата, за съжаление, няма как да отлагаме", каза кметът по повод искането на ДСБ премиерът да спре обществената поръчка за почистването на Варна.

От туристическия бранш вече реагираха остро и определиха искането за прекратяването й като опит за саботаж на туристическия сезон, припомни Портних. Той увери, че всички протоколи и други документи от работата на комисията по избор на изпълнители на обществена поръчка ще бъдат публикувани.

Цялото изказване на кмета Иван Портних по темата ще откриете в аудио зоната.