ВТУ предлага атрактивна възможност на кандидат- студентите
ВТУ предлага атрактивна възможност на кандидат- студентите / DarikNews.bg

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий” стартира от утре акция за набиране на студенти „Рано рани”. Тя ще направи възможно записването на студенти, които вече имат необходимите документи в редовна или задочна форма на обучение. Изискването към тях е да имат издадена диплома за средно образование от 2008 год. насам или да са положили успешно кандидатстудентски изпит през 2016-та година.

Най-интересното в акцията обаче е, че тя ще даде възможност на всички зрелостници, които все още нямат диплома и не са положили съответните кандидатстудентски изпити, да си запазят място в любима специалност на ВТУ. Това може да се случи с подаване на заявление, лична карта и внасяне на такса за обработване на документи в размер на 30 лв.

Университетът дава гаранции, че мястото на кандидата ще се пази до 2 юли включително. Ако до тази дата кандидатът не се запише, защото не отговаря на условията за приемане в съответната специалност или защото е променил решението си, мястото му се обявява за свободно, а внесената такса не се възстановява.

Подаването ще става във всеки работен ден от утре във времето между 9 и 16 часа в каб. 101 или 102 на ректората на университета или в бюрата на Центъра за кандидатстудентска подготовка и реклама, които се намират в цялата страна. От запазването на място могат да се възползват всички кандидати, на които им предстои завършване на средно образование през тази година или които са завършили средното си образование преди 2008 г и не са положили успешно необходимия кандидатстудентски изпит през настоящата година.

„Няма как да не се променяме в това време. Няма как да не бъдем обърнати към реалността. Не може да разчитаме на това как е било преди много години. Трябва да намерим правилен подход към младите хора, а за мен правилният подход е в това да им обясним, че имат работа веднага след завършване на университета, че имат възможност ведна да започнат работа във фирмите, с които университета работи, че имат шанс да учат, работят и да се развиват. Това е нашата задача, да създадем възможности”, сподели ректорът проф. Христо Бонджолов.

Обявените бройки за ранно записване или запазване на място са само част от капацитета на университета и представляват 50% от заявения прием през учебната 2016/2017 г. Те са 734 за редовна форма на обучение и 281 за задочна. Желаещите ще могат да си запазят място в 63 специалности, като в тях не влизат „Право”, „Изобразително изкуство” и новата специалност „Национална сигурност”. Причината е, че тези специалности изискват задължително кандидатстудентски изпити.

От ръководството на университета обясниха също, че акцията „Рано рани” не променя хода на кандидатстудентската кампания и обявените изпити. Те ще се провеждат по график, ще има и класирания. Първите предварителни изпити ще бъдат на 19-ти и 20-ти март. Изпити ще има също през април, май и юни. Тестът по български език е облекчен, отпада есето, премахва се и първата задача като остават въпросите за правопис и пунктуация. Облекчен е също тестът по история и изпита по английски език.

„Очаквам, че повечето места ще бъдат запазени. Това ще бъде един тест за нас, да проверим какви са нагласите и какво предпочитат кандидатите. Ще видим и кои специалности остават извън желанията им. Тогава ние сериозно ще се замислим дали да поддържаме тези специалности. Защото на нас ни намаляват финансирането за неизпълнение на държавната поръчка. Имаме и нови специалности „Софтуерно инженерство”, „Регионално развитие и геоикономика”, „Английски и втори чужд език с информационни технологи”, „Български език и втори чужд език с информационни технологии”, както и „Национална сигурност”. Очакваме към тях да има сериозен интерес”, обясни заместник-ректорът проф. Стоян Буров.

Той допълни, че в акцията „Рано рани” са включени и атрактивни специалности като „Психология”. Там обявените места са 20 процента от всички. Вероятно бързо ще се попълнят местата в „Туризъм,”, „Връзки с обществеността” и „Журналистика”.

Завършващите зрелостници през тази година са 58 000. От ръководството на университета обясниха, че предстои държавната поръчка да бъде изчислявана по специални методики и да бъде намалена.  Ще има повече бройки за професионални направления, които са определени като приоритетни. От тази сутрин в сайта на МОН е публикувано, че приоритетни ще бъдат специалностите, свързани с компютърни науки.

„Там пише, че ще дават толкова бройки колкото университетите поискат и на всеки записан студент ще изплащат по 2000 лв. отгоре извън държавната субсидия. Вероятно за модернизиране на оборудването. Тоест държавата иска да сложи ред, дали това нас ни удовлетворява е отделен въпрос. Ние не намираме, че списъка на приоритетните направление е адекватен на потребностите на държавата”, обясни проф. Буров.

По думите му в списъка с приоритетите са театрално изкуство, музикално изкуство, изобразително изкуство, теория на изкуството, горско стопанство, ветеринарна защита, педагогиката и др. От списъка обаче липсват филологиите.

„Смятам, че специалностите, които подготвят учители трябва да бъдат сред приоритетните. Такава трябва да бъде „Българска филология”. В крайна смета нали учителите подготвят учениците за задължителните матури. А теория и управление на образованието е сред приоритетните, там където се подготвят директори”, обясни още проф. Буров.

Становища по проекта за предложените приоритетни направления могат да бъдат изпращани от университетите до 16 март. Публична дискусия по тях обаче не е имало. „Дано да има обсъждане на всичко това. Трябва да бъдат добавени отпред обаче националната филология и националната история. Тревожното за мен е говоренето за приоритети. Щом са приоритетни, нека им сложат коефицент. В момента учителите са с най-обидния коефицент за финансиране- „1”. Как очакваме учителите да бъдат уважавани в обществото по този начин?”, сподели ректорът проф. Христо Бонджолов. Той допълни също, че скоро е провел разговор с министъра на финансите, който го уверил, че в кратки срокове молбата на ВТУ за възстановяване на разходи за поддръжка на сградния фонд, ще бъде уважена.