Общинският съвет в Ген.Тошево се обяви срещу закриването на Районния съд в града
Общинският съвет в Ген.Тошево се обяви срещу закриването на Районния съд в града / Дарик Нюз - архив

Общинският съвет в Генерал Тошево гласува Декларация в подкрепа на Районния съд в града. Декларацията е в отговор на подготвяната нова съдебна карта на Република България, в която се предвижда закриване на районни съдилища.

През декември 2015 година, по инициатива на кмета на общината Валентин Димитров община Генерал Тошево изпрати становище до Висшия съдебен съвет и Комисията по правни въпроси в Народното събрание в защита на Районен съд Генерал Тошево.

Общински съвет Генерал Тошево подкрепя реформите в Съдебната система и в този смисъл счита, че тя трябва да гарантират правните интереси на гражданите и тяхната сигурност” – се казва в Декларацията. Съветниците припомнят, че закриването на Районен съд Генерал Тошево ще ограничи правното обслужване и възможностите за правосъдие на по-голяма част от жителите на общината, защото много от населените места нямат директна транспортна връзка с областния център Добрич. Едно решение за закриване на съдилището в Генерал Тошево ще затрудни и бизнес действията в граничната община, изискващи в определени случаи и съдебно-правна намеса, смятат от местния парламент.

Декларацията е изпратена до Министър - председателя на България, до Министерство на правосъдието, до Висшия съдебен съвет и до Областния управител на Добрич.