Живописец, скулптор, архитект, физик, химик, инженер, биолог, филолог, изобретател, ясновидец, маг - всичко това е Леонардо да Винчи. Всестранните му таланти и познания  нямат равни в историята.

Невероятно е как идеите и проектите на един човек, в 75 години живот, променят света, за да стигнат до базата, с която разполагаме днес.

Чудо или титан в епохата на Ренесанса е Леонардо да Винчи.

Младият Леонардо не получава страхотно образование - научават го единствено на основно писане, четене и математика, но за сметка на това артистичните му таланти проличали отрано. На 14 години заминава за Флоренция, където става чирак на Андреа дел Верочио. От него научава богат набор от технически умения - металообработка, дърводелство, рисуване, научава се също така да борави с кожи и как да скулпторира.

Първата му самостоятелна поръчка е за олтар, който да се постави в параклиса на Флорентския Палаца Вечио, а три години по-късно монаси го наемат, за да нарисува "Поклонението на влъхвите", но младият художник напуска града и не довършва нито една от поръчките.

След няколко различни проекта Леонардо изпраща писмо до херцога на Милано, като в него почти не споменава художническия си талант, а по-комерсиалните си умения като военен инжинер. Наемат го и в следващите 17 години се занимава с това. През този период изобретателният му ум ражда най-различни бойни машини, от първият брониран танк до гигантски арбалет, който трябвало да се управлява от малка армия.

Умението на Леонардо да Винчи да работи като архитект, военен инжинер и в същото време художник и скулптор говори много за неговият остър интелект и огромното му любопитство. Както много лидери на Ренесансовия хуманизъм той не е виждал разликата между науката и изкуството. Виждал ги е като две преплитащи се дисциплини, а не като отделни. Смятал е, че изучаването на науките го правело по-добър творец. Също така, че зрението е най-важното сетиво на човека и че най-важният орган са очите. Набляга на "сапер ведере" или "да знаеш как да виждаш". Вярва в прякото събиране на знание и факти чрез наблюдение.

През 1503-та години започва работа по най-известната му творба в света - Мона Лиза. Огромна мистерия обвива идентичността на жената. Някой твърдят, че е Изабела - принцесата на Неапол, други - проститутка, а трети, че е собствената му майка. Друго интересно за произведението му е, че е поръчано от семейство Гиокондо, но те така и никога не я получават, защото това бил опитът на Леонардо да Винчи за пълно съвършнество, той постоянно нанасял корекции и на практика не се разделя с нея докато е жив.

Въпреки че Леонардо да Винчи е най-известен като художник, има едва около 20-тина негови картини. Причина за това е, че интересите му често се променяли. Векове наред обаче човечеството черпи информация, идеи и вдъхновение от неговите бележки, скици, наблюдения и научни теории. До ден днешен кардиолози използват неговата скица на сърце като референция по време на операции.

Леонардо да Винчи е един от най-интелигентните и талантливи хора живели някога. Именно той придава значение на израза "Ренесансов човек".