Борисов от Брюксел: България е еталон как пази шенгенска граница
Борисов от Брюксел: България е еталон как пази шенгенска граница / Пресцентър Министерски съвет

Европа сега изпраща един добър сигнал към обществото и лош към контрабандистите и трафиканти на хора. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел след извънредната среща на върха ЕС - Турция, на която държавните и правителствени ръководители на ЕС приеха план за възстановяване на Шенгенската система и закриване на т.нар. "Балкански маршрут".

Българският премиер определи преговорите като много тежки. "Намери се компромис между европейските държави и Турция. Много са недоволните, но нищо по-добро към момента не може да се направи - допълнителни 3 млрд. евро до 2018 г., общо стават към 6 млрд. за Турция", обобщи Борисов.

ЕС и Турция постигнаха договореност да съкратят потока на мигрантите

"Поставихме изисквания и към нас да се отпуснат пари, тъй като полагаме огромни грижи и демонстрираме как се пази шенгенска граница и в интерес на истината всички колеги отчетоха като еталон България в момента в тази област", добави българският премиер.

Борисов от Брюксел България е еталон как пази шенгенска граница
netinfo

"Положителният сигнал, който ще се изпрати най-вече към тези, които правят огромен бизнес с мигранти, е, че т.нар. формула 1 към 1 - всеки, който, сириец от Гърция бъде върнат в Турция, ще се взема един директно от Турция за ЕС. Ако трябва да се разтълкува - целта е да няма това плуване по море с лодки, да няма трафиканти, които да вземат парите на тези хора и просто да се убие този мръсен бизнес. Това е целта на формулата", обясни Борисов след срещата в Брюксел.

"Мисля, че към момента се изпраща един добър сигнал към обществото и лош сигнал за трафикантите на хора и мисля, че е един плавен период за мигрантската вълна", заключи Борисов.