Водачът на джипа, убил пешеходец в Пазарджик, пак обжалва ареста
Водачът на джипа, убил пешеходец в Пазарджик, пак обжалва ареста / dariknews.bg/архив

По-лека мярка за неотклонение иска отново 27-годишният Иван Янакиев, водачът на джипа, който на 18 декември вечерта удари и уби на място 70-годишен пешеходец в Пазарджик. Адвокатите му са подали ново искане за освобождаване под парична гаранция до прокуратурата, съобщи пресаташето на ведомството Димитрия Ганчева. Според нея делото вероятно ще се гледа още до края на седмицата, тъй като по закон наблюдаващият прокурор Стефан Янев е длъжен в кратки срокове да окомплектова преписката и да я внесе в съда. Магистратите пък трябва да насрочат заседание.

След инцидента Янакиев бе задържан, но след 24 часа излезе на свобода. На 21 декември той повторно влезе в ареста, този път – със 72-часова мярка. Два дни по-късно Окръжният съд в Пазарджик постанови постоянна мярка "задържане под стража". Съдия Георги Веселинов прецени, че обвиняемият може да се укрие или да направи друго престъпление. Тогава пред съдебната палата се събраха стотина близки и роднини на убития Никола Лазаров. Протестът им бе провокиран от съмненията дали срещу виновника ще се води справедлив процес.

На 29 декември Пловдивският апелативен съд потвърди решението на съдия Веселинов, като отхвърлиха искането на адвокатите му за парична гаранция. Според апелативния прокурор Росен Димов фаталният за Лазаров удар е можело да се избегне, ако джипът се е движил с по-ниска скорост. Обвинителят обоснова искането си за постоянен арест и с това, че водачът на „Хамъра” е с богато досие от нарушения: 11 фиша, отнемане на книжката, подсъдим е и по дело за шофиране под въздействие на наркотици.