Израелският премиер Нетаняху отказал среща с президента Обама
Израелският премиер Нетаняху отказал среща с президента Обама / БГНЕС, архив

Белият дом съобщи, че преди две седмици е отправил покана до израелския премиер Бенямин Нетаняху за среща с президента Барак Обама на 18 март, но е научил чрез съобщения в медиите, че посещението е отменено, предаде Ройтерс.

"Очаквахме отговор на поканата ни за двустранната среща, но бяхме изненадани да научим чрез медиите, че премиерът не я е приел и е отменил визитата", заяви Нед Прайс, говорител на президентския Съвет за национална сигурност.

"Съобщенията, че не сме успели да се съобразим с графика на премиера, не отговарят на истината", каза Прайс в изявление, изпратено по имейл, посочи Ройтерс.

Очакваше се израелският премиер да пристигне във Вашингтон този месец, за да участва в заседание на Американско-израелския комитет по обществени въпроси. Според съобщения в израелски медии Нетаняху се е отказал от пътуването, тъй като в Близкия Изток пристигна на посещение вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, с когото той ще може да обсъди належащи въпроси.

Освен това във форума на Американско-израелския комитет ще участват кандидати за президент на САЩ, а Нетаняху не искал по никакъв начин да се намесва в предизборния процес.

Източник: БТА