Иновативни здравни и социални услуги ще предоставя община Гулянци по европроект
Иновативни здравни и социални услуги ще предоставя община Гулянци по европроект / dariknews.archive

От началото на тази година са в ход дейностите по изпълнение на проекта на община Гулянци „Алтернатива за независим и спокоен живот", по процедура „Независим живот" на ОП „Развитие на човешките ресурси" 2014 - 2020 г., информираха от пресофиса на Община Гулянци.

Първи договори по „Независим живот" сключиха 81 общини и райони на общини, които подадоха своите проектни предложения първи - до 10.06.2015г. Общата стойност на одобрените за финансиране проекти е 39 507 462 лв. От тях 33 581 134 лв. или 85% са по линията на Европейския социален фонд и 5 926 119 лв. или 15% са чрез национално съфинансиране.

Проектът на община Гулянци „Алтернатива за независим и спокоен живот" е на стойност 499 728 лева и е насочен към хора с увреждания и техните семейства, хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване, живеещи на територията на община Гулянци, които са в повишен риск от социална изключеност. Общата цел на проекта е да допринесе за разширяване на възможностите за подобряване качеството на живот на хората от уязвимите групи, като се насърчи принципа на равните възможности и се разширява обемът, многообразието и целенасочеността на социалните услуги, предоставяни в общността.

По проекта ще бъде създадено Звено за почасово предоставяне на услуги за социално включване на целевата група, работещо с квалифициран персонал и високи стандарти. В момента текат ремонтните дейности на помещенията, които ще се ползват от звеното и се изготвя методология за работа. Реалното предоставяне на здравните и социални услуги по проекта ще стартира от месец юни, след като се направи подбор на персонал и потребители. В звеното ще работят специалисти - психолог, рехабилитатор и мед. лице, освен това ще има назначени лични и социални асистенти.

Дейностите ще бъдат и технически обезпечени със съвременна техника и апаратура. Ще бъде закупен специализиран автомобил за транспорт на трудно подвижни хора с увреждания, оборудван с хидравлична платформа. Освен това, чрез проекта ще се въведе система за предоставяне на иновативни здравни и социални услуги. Тя се състои от индивидуални устройства, които ще се раздават на потребителите и ще следят жизнените им показатели - кръвно, пулс, кръвна захар и т.н. Информацията от всяко индивидуално устройство ще се подава автоматично към компютърна конфигурация в звеното и ще се следи от специалистите там. При други потребители ще бъдат монтирани устройства за директна връзка с центъра.