Цацаров поиска имунитета на депутата от ДПС Илия Илиев
Цацаров поиска имунитета на депутата от ДПС Илия Илиев / БГНЕС, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане на имунитета на народния представител от парламентарната група на ДПС Илия Илиев, съобщиха от прокуратурата.

В хода на разследване на Окръжна прокуратура - Русе и Софийска градска прокуратура са събрани доказателства за това, че Илия Илиев е съучастник в извършване на длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай и при условията на продължавано престъпление.

В периода 2007-2009 г. Илия Илиев е бил общински съветник, но чрез подставени лица е контролирал три търговски дружества - "Розалия ММ" ЕООД, "Енерджи груп 2003" ЕООД и "Строителство и инвестиции" ЕООД.

С тези дружества са били сключени общо 4 договора за строителни дейности, които не са били извършени от фирмите, контролирани от Илиев, като изпълнители, а от работници на самите възложители.

Законова пречка за наказателното преследване на Илия Илиев е обстоятелството, че към настоящия момент същият е народен представител в 43-то Народно събрание и в това си качество се ползва с имунитет.

Главният прокурор е сезирал Народното събрание, тъй като съгласно чл. 70 ал.1 от Конституцията в тези случаи парламентът е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване за извършеното от народния представител Илия Илиев престъпление от общ характер.