Представят книга на Боян Биолчев в библиотеката
Представят книга на Боян Биолчев в библиотеката / netinfo

Книгата на проф. Боян Биолчев „Амазонката на Варое“ на изд. „Захарий Стоянов“ ще бъде представена в четвъртък /10.03/ в библиотека „Л. Каравелов“, от 18.30 ч. Тя е сред най-успешните книги на Биолчев, чийто ръкопис вижда бял свят двадесет години след написването му. Това е четвъртото издание на романа с общ тираж 9000 бр. Творбата е носител на наградата „Вик“ за роман на годината през 2006 г.

Ето какво казва авторът за своя роман: „Писах тази книга три години – знаех, че не трябва да допусна нито една грешка. Опитвах се смехът и тъгата да бъдат винаги заедно. Подигравам се с митологията, играя със самия себе си. Такава книга не се пише леко, колкото и лековато да изглежда четенето ѝ. Човекът е един и същ – от 7000 години ние много малко сме се променили в емоционално отношение”.

Анотация: Боян Биолчев е завършил полска филология в Краков, бил е ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор е на над 200 научни публикации, пише стихове, разкази и киносценарии. „Амазонката Варое“ е 15-ият поред роман в творчеството му. Сред по-известните му книги са: „Очите плачат различно“, „Градината на чичо Блум“, „Сатурнов кръг“, „Писма от рая“, „Зуброва трева“ и др.