Прокуратурата назначи проверка за събарянето на тютюневия склад в Пловдив
Прокуратурата назначи проверка за събарянето на тютюневия склад в Пловдив / DarikNews.bg, Пловдив, Искра Койчева

Окръжната прокуратура в Пловдив се самосезира и възложи проверка за събарянето но тютюневия склад зад автогара Юг в Пловдив. Прокуратурата възложи проверка за длъжностни престъпления, включително евентуално противозаконно издаване на разрешение за разрушаване на недвижима културна ценност.

В рамките на проверката ще се изясняват както статута на сградата, така и законосъобразното извършване на процедурите, свързани с даването на разрешение за нейното събаряне. Извършването й е възложено на отдел "Икономическа полиция" при ОД на МВР - Пловдив. Срокът, определен от наблюдаващия прокурор за приключването на проверката, е 30 дни.

Рано тази сутрин около 50 човека образуваха жива верига пред бившия тютюнев склад. Знакови личности на Пловдив се опитаха да опазят останките от емблематичната сграда, чието разрушаване започна през уикенда. Целият състав на фондация Пловдив 2019, архитекти, общественици и граждани се обявиха против събарянето на сградата.

Зам.-кметът Димитър Кацарски поясни, че няма информация дали има удостоверение, с което сградата да е обявена за паметник на културата. Но според архитекти дори това да е така, никакви строителни дейности не могат да се извършват по зданието без съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като тютюневия склад е част от ансамбъл сгради, обявени за паметник на културата.

Междувременно главният архитект на Пловдив Пумен Русев категорично заяви, че процесът по събарянето на сградата е законен, тъй като той самият е презаверил строителното разрешение през 2014 година.

По план на мястото на бившия тютюнев склад трябва да бъде построен 10-етажен хотел, научи Дарик, а фирмата инвеститор е „ПИ ДЖИ ТРЕЙД" АД. Фирмата е свързана с тръгналото преди време събаряне на кино „Космос", което също предизвика широк обществен отзвук.