20% повече ранни резервации от Русия
20% повече ранни резервации от Русия / Dariknews.bg, архив

С 20 на сто са повече ранните записвания от руснаци за лятна почивка в България. Общо направените записвания от Русия представляват 4 на сто от броя туристи, които се очаква това лято да дойдат от там на черноморските ни курорти. Това съобщава директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред вестник „Монитор”.

Според Майя Ломидзе, изпълнителен директор на Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР), руснаците се приспособяват към обезценяването на рублата, правейки по-рано записванията си за почивка. „За разлика от преди 2-3 месеца търсенето не се влияе много от колебанието на валутните курсове. Няма вече паника”, обяснява тя, цитирана от РИА Новости.

По думите й трудно е да се очаква руснаците да продължат да пътуват и почиват в чужбина, както са го правили преди 2014 г. Едновременно с това обаче тя смята, че в сравнение с началото на миналата година много повече са ранните резервации за курортите извън Русия. Причина за това е и поевтиняването на самолетните билети, стимулирано от падащите котировки на петрола. Средното понижаване на цените на авиопревозите за вътрешните полети в Русия е почти една пета, а за чужбина - над 16 на сто, уточнява Lenta.ru.

Туристически експерти прогнозират, че най-голям интерес от страна на руснаците за летуване ще има към Кипър, България, Гърция и Испания. По информация на сайта atorus.ru отстъпките за ранните записвания в Русия за почивка в нашите летни курорти достигат до 30-40%. Според руски туроператори, цитирани от портала България това лято ще стане бестселър за руснаците. Причината са по-достъпните цени, даващи възможност за по-дълга почивка от 11-14 дни.

„Обикновено братушките, подобно на българите се записват в последния момент”, обяснява Румен Драганов. „Всичко е въпрос на народопсихология. Част от тях може би изчакват евентуално поскъпване на петрола да повиши курса на рублата и така почивката да им излезе по-евтино.

Англичаните са най-предвидливи и по-голямата част от тях си резервират почивката за лятото от предишната година. Германците се записват за летуване през януари. Гражданите на страните от Централна Европа Чехия, Полша и Унгария го правят в момента. Досега са се записали около 6 на сто от чуждите туристи, които според прогнозите биха летували по нашите черноморски курорти”, уточни Драганов.