Патриарх Неофит заминава за Москва
Патриарх Неофит заминава за Москва / БГНЕС, архив

Днес българският патриарх Неофит заминава за Москва, където ще му бъде връчено престижното отличие на 2015 година от Международния обществен фонд „Единство на православните народи". Премията се дава за заслуги по укрепването на единството на православните народи, както и за утвърждаване и популяризиране на християнските ценности в обществото.

Визитата е по покана на московския и на цяла Русия патриарх Кирил и ще продължи до 11 март. Негово светейшество ще бъде придружаван от десетчленна официална църковна делегация.

На 8 март двамата патриарси ще отслужат света Литургия в храма на Покровския манастир.

Церемонията по награждаването ще се състои ден по-късно в храм „Христос Спасител" в Москва. Патриарх Неофит ще бъде награден заедно с президента на Република Сърбия Томислав Николич и с председателя на Държавната дума на Руската федерация Сергей Наришкин.

Премията на фонда се връчва вече 16 години на държавни, религиозни, политически, културни и обществени дейци за принос в делото по укрепване на духовното и културното единство на православните народи. През 2004 г. отличието бе връчено на патриарх Максим, а със същата премия през 2002 г. бе удостоен президентът Георги Първанов.