Черешово топче даде старт на тазгодишните маскарадни игри в Стара Загора
Черешово топче даде старт на тазгодишните маскарадни игри в Стара Загора / община Стара Загора

С гръм от Черешово топче бе даден официален старт на XVIII Фестивал на маскарадните игри в Стара Загора. На площада се надиграваха днес над 800 участника от цялата страна. Пъстри маски, страшни краски и звуци на чанове и хлопки гониха злите сили. Живата кукерска сцена радва гостите и жителите на града до късния следобед.

Поздрав към участниците и всички старозагорци отправи зам.-кметът на града Иванка Сотирова.
„Когато имаме възможност да тържествуваме и веселим, това прави и животът ни по-лек, изпълнен с добри мисли. Не знам дали в Стара Загора има зли духове за гонене, но спазването на тази българска традиция е важно, защото това ни съхранява във времето. Трябва да се стремим да надграждаме и предаваме обичаите ни на поколенията, да пазим богатото ни културно-историческо наследство!", каза в словото си зам.-кметът.

На официалното откриване на традиционните за Стара Загора маскарадни игри присъстваха още зам.-кметът Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Емил Христов, Милена Желева, председател на ПК по култура, туризъм и вероизповедания към Общинския съвет, акад. Крум Георгиев, инициатор на мащабната проява и председател на Обществото за фолклор, както и стотици старозагорци.

Любителите на ръчно изработените вещи имаха възможност да си купят за спомен нещо от пъстрата Улица на занаятите. Фотоизложба пред Община Стара Загора нареди и Жейна Желева, която разкри със снимки красотата на маските от предходни издания на фестивала.