Пазарджишки майки протестират с Цвете на асфалта в Деня на жената
Пазарджишки майки протестират с Цвете на асфалта в Деня на жената / снимка: Тина Соколова

С „Цвете на асфалта” ще протестират майки от Пазарджишко в Деня на жената. Така ще покажат възмущението си от социалната, демографската, образователната и икономическата политика на страната ни. Всяка от присъединилите се към проявата ще донесе цвете, което символично ще положи на пешеходната пътека пред общината.

„Това са родители, които всеки ден се сблъскват с жестоката реалност на предизвикателството да създадеш и отгледаш достоен български гражданин, без да срещаш подкрепата на държавата и подчинените й институции, пише в призива си пазарджиклийката Евгения Каяджиева, която е една от инициаторките на събитието. Напротив – те всячески те възпрепятстват в този най-естествен човешки порив – родителството. Децата са бъдещето и заслужават да живеят нормално, спокойно и щастливо, не да бъдат пренебрегвани от собствената си страна”.

В началото на декември майки отново се събраха пред общината в подкрепа на националния протест на родителите, но тогава издигнаха основно социални искания. Едно от тях бе за увеличаване на майчинството, което сега за втората година е 340 лева при минимална заплата от 420 лева, а прагът на бедност е 300 лева. Второто бе за повишаване на детските надбавки. За първородно дете хазната отпуска 37 лева, за второ - 50. Родителите настояваха още за по-лесно уреждане на места в детските градини и за адекватна законова защита пред работодателите и гъвкаво работно време. Исканията в 10 пункта бяха внесени в Министерския съвет и Народното събрание. Досега обаче оттам няма никаква реакция.