Обвиниха директор на музей, че работи прекалено
Обвиниха директор на музей, че работи прекалено / Guliver/Getty Images

Назначеният неотдавна директор на италианския музей "Реджия ди казерта", който изпитва особено големи проблеми, беше подложен на критика от профсъюзите, защото работел прекалено много, предаде ДПА. Премиерът Матео Ренци отхвърли критиката като "смешна", добавя агенцията.

Музеят, известен като "италианския Версай", е пищен кралски дворец близо до Неапол, който е служил за сцена на множество филми. В продължение на десетилетия музеят беше подложен на занемаряване и разграбване, особено от страна на местната мафия Камора.

На 23 февруари в писмо до министерството на културата, публикувано от италианския вестник "Матино" в петък, три италиански профсъюза, включително Италианския съюз на труда, изразиха съжаление, че директорът Мауро Феликори "излага на риск" управлението на обекта от 18-и век, като остава на работа до късно.

"Има много работа в музея", отговори директорът в интервю за "Република" на следващия ден. "Критиката е комплимент. Горд съм, че посвещавам цялата си енергия на тази работа", добави той.

"Никой не е принуден да остава допълнително, защото аз стоя до късно", добави Феликори, който според вестник "Матино" работи от 7:30 ч. сутрин до 8-9 вечерта. В петък, часове след публичното обявяване на критиките, премиерът Ренци защити Феликори във Фейсбук. Той е един от 20-те експерти, наети през октомври, след като за управлението на музеите, което досега се извършваше само от чиновници от министерствата, бяха допуснати външни експерти.

"Обвинението изглежда смешно и наистина е", пише Ренци. Премиерът подчертава, че броят на посетителите е нараснал със 70 на сто през февруари спрямо предишната година. "Профсъюзите трябва да разберат, че вятърът се промени. И че леката работа приключи!".

Източник: БТА