Кондукторът, който спря неуправляем автобус и спаси припадналия шофьор и пътниците
Кондукторът, който спря неуправляем автобус и спаси припадналия шофьор и пътниците / БГНЕС, архив

"Шофьорът на автобуса се залюля и се отпусна върху волана. Рейсът се понесе напред. Изтръпнах, защото бях само на няколко метра разстояние с детето. Тогава едно младо момче до водача се наведе, направи нещо и рейсът спря".

Така описва преживения шок пловдивчанката Вероника Николова. В понеделник по обяд тя се канела да пресече на пешеходна пътека на оживения бул. "Васил Априлов" в града заедно с 4-годишния си син, когато сцената се разиграла пред очите ѝ, допълва "24 часа".

Возилото от градския транспорт по линия №99 забило спирачки до младата майка, която била скована от ужас.

Водачът на автобуса, който дошъл в съзнание, бил качен на носилка и закаран до спешния център.

Шофьор получи гърч в движение, кондуктор предотврати катастрофа

Едва след това Вероника разбрала, че 26-годишният кондуктор Александър Русев е овладял рейса. По този начин спасил 20-ина пътници, шофьора, младата майка с детето, както и чакащите на спирката.

"Ако не беше той, щяхме да сме пометени от неуправляемия автобус", категорична е Николова. Според нея в инфарктната ситуация кондукторът действал хладнокръвно и не допуснал да се създаде паника. Спокойно приканил пътниците, сред които имало ученици и пенсионери, да слязат.

"Всичко се случи буквално за секунди. На шофьора му стана лошо. Изключих веднага от скорост и дръпнах ръчната спирачка", обяснява кондукторът, превърнал се в герой за спасените хора. Александър Русев признава, че никога не е карал кола и няма книжка. Повече от 5-6 г. обаче работи в градския транспорт и запомнил как водачът спира рейса.

"Не смятам, че съм направил нещо изключително. Радвам се, че нямаше пострадали", добавя младежът.

Той не желае да говори за себе си и се стеснява от вниманието, с което е обграден след инцидента.

Колегите на Александър Русев са впечатлени от постъпката му. Описват го като много скромен, стабилен и трудолюбив младеж. Винаги се държал възпитано и вежливо с пътниците. Никога досега не е имал конфликти с тях.