Богослови против честването на 8 март
Богослови против честването на 8 март / how-get.com

Богослови скочиха срещу 8 март. Според тях женският празник е изместил Благовещение, който се отбелязва на 25 март, когато с векове християните са почитали майката. Такива тези развива богословът Бисер Божков, който изнесе беседа на тема „Феминизмът – отстъпление от Бога” в Центъра за религиозни изследвания и консултации „Св. св. Кирил и Методий” в София. Според Божков хората в съвремието са започнали все повече да отстъпват от ролите си, които Бог им е дал. Той посочи за пример жените, които се правят на мъже и момчета, при които се наблюдава прекалена инфантилност, пише в-к „Телеграф”. Така обаче се получава едно отстъпление от Бог, твърди богословът. Наред с това повечето ни християнски празници са изместени от светски такива, какъвто е и 8 март.

Една от причините за бързото разпадане на съвременните семейства е именно промяната на богоустановения вектор за духовно израстване както при жените, така и при мъжете. Дамите например, вместо да изпълняват своята роля да раждат и възпитават деца, „защото една жена ще се спаси чрез раждането на деца”, у феминистките се поражда неистово желание да се заемат със собственото си израстване и реализация, да поживеят за себе си, разяснява Божков. Така обаче след време те натрупват материалните блага, но остават самотни и нещастни.
Наред с това, когато жената става мъжът у дома, то у момчетата в тази къща се развива прекалена инфантилност, която е също проблем и предпоставка за разпад на много семейства, твърдят още богословите.