Съвместното учение Граница 2016 затваря за час Кулата
Съвместното учение Граница 2016 затваря за час Кулата / БГНЕС

На 5 март започва съвместно учение на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната „Граница 2016". Учението ще се проведе в зоната за отговорност на ГПУ-Петрич. То цели координиране на съвместни действия между силите и средствата на Министерство на вътрешните работи, Министерство на отбраната и Българския червен кръст, както и поддържане на готовността за реакция в условия на евентуален засилен миграционен натиск и съобразно новоприетите изменения в Закона за отбраната и въоръжените сили на България.

На учението ще присъстват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчваров, началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, директорът на ГД „Гранична полиция" главен комисар Антонио Ангелов, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов и представители на местната власт.

Във връзка с планираното съвместно учение "Граница 2016" на 5 март в рамките на час ще бъде затворен ГКПП-Кулата за преминаване на превозни средства, съобщават от пресцентъра на МВР. Очакваният интервал ще е от 11.00 до 12.00 часа, след което пропускателният режим на граничния пункт ще бъде изцяло възстановен.

Гранична полиция и армията със съвместни патрули за охрана на границите

Министър-председателят Бойко Борисов също коментира учението при откриването на реконструираната компресорна станция "Лозенец" край Стралджа:

"Започва съвместно учение, за да сме готови за всички възможни ситуации, включително и за затваряне на контролно-пропускателните пунктове при мигрантска вълна от Гърция и Македония. Светът е във война. Ние затова и правим това учение на границата, за да сме подготвени за най-тежки ситуации и да сме проиграли всички възможни варианти, включително и със затваряне на КПП-то при мигрантска вълна, при натиск от гръцка или македонска страна. Предупредили сме за това съседите, ще използваме почивните дни, за да предислоцираме силите и средствата на двете министерства", каза още той и допълни, че полицаите и военните ще патрулират заедно и бежанците, които влизат в страната извън контролно-пропускателните пунктове, ще бъдат връщани към страните, от които са влезли.

Има готовност за многократно увеличение на военнослужещите по границите

Засилването на охраната на границата с Гърция няма да стане за сметка на оголване на българо-туската граница.

„Ние затова променихме и благодаря на парламента, и на всички политически сили, които гласуваха, за да не оголваме турската граница, включваме и армията. Командироваме от страната близо 500 полицаи. Харчим огромни пари, но съоръжението се изгражда по турската граница", коментира още премиерът.

Министерският съвет отпусна още 35 милиона лева, а на 7 март министър-председателят Бойко Борисов ще разговаря с турския си колега.

„Надявам се и Турция, и Гърция да продължат ангажимента си и да си охраняват границите", подчерта още Борисов.